Bel 114 en red een dier

Je moet ergens beginnen, zo moet Dion Graus van de PVV gedacht hebben. Met succes, want er komt een nationaal alarmnummer voor dieren. Bel 114 en red een dier.

Om direct een misverstand te voorkomen: het is niet de bedoeling dat de dieren hiervan zelf gebruik gaan maken. “Hallo, met Herman. Ik loop zojuist na een avondje burlen met m’n ladderzatte kop over de Veluwe te waggelen. Zie ik opeens twee felle koplampen. Pats, daar lag ik. Heel m’n gewei in gruzelementen. Ik lig bij kilometerpaal 118. Neem 1-seconde-lijm mee, geen Bizonkit.” Zo niet dus.

Graus pleitte al langere tijd voor de invoering van een landelijk alarmnummer voor dieren, maar voormalig landbouwminister Verburg vond dat niet nodig. Nu heeft hij toch zijn zin gekregen en heeft deze maatregel een plek gekregen in het regeerakkoord van Kabinet Rutte I. Als klap op de vuurpijl worden ook nog eens 500 animal cops het bos ingestuurd.

Om nog een misverstand te voorkomen (u voelt ‘m al aankomen): het is niet de bedoeling dat deze diervriendelijke agenten onze beesten gaan bekeuren. “Zo mijnheertje, wat zijn we hier aan het doen? U mag hier niet wildplassen en al helemaal niet in het openbaar de liefde bedrijven. Uw naam.”

Het invoeren van alarmnummer 114 staat in schril contrast met het gebrek aan visie en maatregelen op het gebied van klimaat, energie, milieu en biodiversiteit in het regeerakkoord. Dat als gevolg van het klimaatprobleem honderduizenden mensen sterven en miljoenen mensen in de problemen komen, heeft niet geleid tot het besef dat doortastend klimaatbeleid nodig is. Het feit dat elk uur drie soorten die de aarde rijk is, verdwijnen door menselijk handelen, lijkt minder belangrijk te zijn dan het oplappen van een paar verwaarloosde pony’s in Enschede.

Heeft het kabinet genoeg informatie? Sinds 1970 verdween ruim een kwart van alle diersoorten. Mensen zijn verantwoordelijk voor de verdwijning van 1% van de diersoorten per jaar door de gevolgen van klimaatverandering, het kappen van bosen, vervuiling en overbevissing. In 2004 concludeerde het tijdschrift Nature dat de komende 50 jaar een kwart van alle dier- en plantensoorten die op het land leven, dreigt uit te sterven.

Ook de kwaliteit van de natuur in Nederland staat de komende tientallen jaren ernstig onder druk. Door stijgende temperaturen en toenemende regenval kunnen sommige dieren zich in bepaalde natuurgebieden niet meer handhaven, zo blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten.

Het nationale alarmnummer 114 is niet meer dan een sentimentele actie van de PVV en hoort niet thuis in een serieus regeerakkoord.

Ik heb het volgende voorstel. Laat het telefoonnummer 114 er inderdaad komen. Iedereen die zich zorgen maakt over het uitsterven van diersoorten draait dit nummer een paar keer per dag. Het jaar 2010 is immers het jaar van de biodiversiteit. U bent gerechtvaardigd minstens drie keer per uur te bellen, want zoveel diersoorten sterven er uit. Misschien kunnen de milieuorganisaties lijsten van bedreigde diersoorten maken, inclusief de Latijnse namen waar Linneaus ooit mee begonnen is. Vertel aan de telefoon voor welke diersoort u belt en dat u zich zorgen maakt over het ontbreken van stevig klimaatbeleid door het kabinet.

Dus: bel 114 en red een dier. Misschien wil Dion Graus zelf de telefoon aannemen.

Reageren kan op deze pagina of op www.twitter.com/HenriBontenbal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: