De energiezuinige waterkoker

Regelmatig lees ik verhaaltjes waarin iets wordt beweerd in de trant van “als iedereen in Nederland X zou doen, dan zouden Y kolencentrales niet meer nodig zijn”. Een mooi voorbeeld daarvan is de elektrische deurbel. Als iedereen in Europa de elektrische deurbel zou vervangen voor een mechanische, dan zouden twee kolencentrales niet meer nodig zijn. Deze en andere voorbeelden maken duidelijk op welke schaal energiebesparing mogelijk is.

Van veel andere maatregelen zouden vergelijkbare sommetjes gemaakt kunnen worden:

  • Als iedereen in Nederland een koelkast met energielabel A++ zou hebben, dan …
  • Als al het enkel glas zou vervangen worden door dubbel glas, dan…
  • Als we allemaal onze gloeilampen vervangen door spaarlampen, dan …

Al deze maatregelen vergen een eenmalige investering, die gelukkig snel wordt terugverdiend. Er is echter een groot aantal energiebesparende maatregelen die niets kosten, maar simpelweg een kwestie zijn van een goed ontwerp.

Dan denk ik aan de waterkoker.

Het doel van de waterkoker is een kop thee zetten. We vullen de waterkoker met water uit de kraan, maar hebben geen flauw benul met hoeveel. In ieder geval fors meer dan we nodig hebben. We zetten de waterkoker aan die het water elektrisch verwarmt. Daar staat dus een kolencentrale voor te loeien. Van het kokende water gebruiken we een klein deel. De rest blijft in de waterkoker zitten en koelt af. Bij de volgende kop thee herhalen we dit procedé.

Gelukkig bestaat er een ‘slimme waterkoker’, de ECO Kettle. Deze waterkoker bestaat uit twee reservoirs. U vult de ene met anderhalve liter water. Met een knop kunt u vervolgens aangeven hoeveel kopjes thee u wilt zetten en wordt het tweede reservoir gevuld. Dit tweede reservoir wordt verwarmd. Met deze oplossing wordt meer dan 30% energie bespaard, zo is de claim.

Laten we dit eens narekenen.

We onttrekken water van 15 graden Celsius aan de kraan en verwarmen dit tot 100 graden Celsius. Het temperatuurverschil is dus 85 graden Celsius. Laten we aannemen dat een kop thee 150 ml water bevat en dat we de waterkoker gemiddeld met 500 ml water vullen. Dat betekent dat we per kop thee 350 ml water voor niets 85 graden opwarmen.

Vullen we de formules (zie onder) netjes in, dan is het resultaat dat we per kop thee 0,0346 kWh verspillen. Twee koppen thee per dag maal 365 dagen maal betekent een verspilling van meer dan 25 kWh per huishouden (= € 5,56). Vermenigvuldigd met 7,3 miljoen huishoudens betekent dit een verspilling van 184 miljoen kWh per jaar. Dat is gelijk aan de opbrengst van 33 windturbines van 2,5 MW!

(Daarbij heb ik stilzwijgend aangenomen dat het rendement van de waterkoker 100% is en alle elektriciteit gebruikt wordt voor het opwarmen van het water. Daarnaast ben ik ervan uitgegaan dat het water dat voor niets is verwarmd, niet voor een volgende kop thee wordt gebruikt.)

Op de website van de ECO Kettle wordt de volgende aardige vergelijking gemaakt: “If everyone boiled only the water they needed to make a cup of tea instead of ‘filling’ the kettle every time, we could save enough electricity to run practically all the street lighting in the U.K.”

Naar analogie hiervan:

Als iedereen alleen het water kookt dat echt nodig is om een kop thee te maken, dan kunnen we zoveel elektriciteit besparen als alle inwoners van Gemeente Zoetermeer gebruiken.

Reageren kan op deze pagina of op www.twitter.com/HenriBontenbal
_________________________

Meer over de deurbel: http://www.nu.nl/economie/1863821/inzetten-op-co2-opslag-is-flauwekul.html

Meer over de ECO Kettle: http://www.debeterewereld.nl/Artikelen/3208/Echt_energiezuinige_waterkoker

Over de soortelijke warmte: http://nl.wikipedia.org/wiki/Soortelijke_warmte

De formule om de verspilde energie te berekenen, is Q = m·c·ΔT. Q is de hoeveelheid warmte in Joules; m is de massa (1 liter water = 1 kg); c is de soortelijke warmte van water (4186 J/(kg·K)); ΔT is het temperatuurverschil. 1 kWh = 3.6 MJ.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: