U heeft meer invloed dan u denkt

U bent slechts vijf personen verwijderd van President Obama.

De Amerikaanse sociaal-psycholoog Stanley Milgram deed in de jaren zestig een experiment waarmee hij de gemiddelde afstand tussen personen in een sociaal netwerk wilde meten. Hij selecteerde 240 willekeurige personen en stuurde hen een brief. In deze brief stond informatie over een andere persoon die zij waarschijnlijk niet kenden. Deze personen werd gevraagd de brief door te sturen naar een andere persoon waarvan zij dachten dat die de in de brief beschreven persoon wél zouden kennen. Milgram telde vervolgens hoeveel keer de brief was doorgestuurd voordat deze de doelpersoon bereikte. Het gemiddelde aantal stappen was 5,5. De theorie staat daarom bekend als de ‘six degrees of separation’-theorie.

Sociale netwerksites zijn geënt op dezelfde gedachte. Het bedrijf Sysomos deed onderzoek naar de ‘degrees of separation’ op Twitter en kwam tot de conclusie dat alle gebruikers van Twitter slechts vijf stappen van elkaar verwijderd is.

Voor de transitie naar een duurzame samenleving zijn we geneigd te denken dat we als eenling weinig invloed kunnen uitoefenen. Maar denkt u zich eens het volgende in. Tussen u en President Obama staan slechts vijf personen in:

U – p1 – p2 – p3 – p4 – p5 – Obama

Het enige wat u hoeft te doen is persoon 1 in de schakel te overtuigen van het belang van een duurzame samenleving. Als persoon 1 hetzelfde doet bij persoon 2, dan duurt het niet lang meer of de boodschap bereikt het Witte Huis.

Of denkt u eens na over het volgende gedachte-experiment. U weet binnen één jaar tien personen in uw nabije omgeving te overtuigen van het belang van een duurzame samenleving. Deze personen raken op hun beurt zo overtuigd van uw verhaal dat ook zij binnen één jaar tien personen in hun nabije omgeving weten te overtuigen. Enzovoorts. Als we in januari 2011 met 1.000 Nederlanders starten met deze overredingscampagne, dan zijn na drie jaar één miljoen Nederlanders overtuigd van het belang van een duurzame samenleving en kunnen zij een duurzame stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2014.

Duurzaamheid begint op het grondvlak. U heeft meer invloed dan u denkt.

Reageren kan op deze pagina of op www.twitter.com/HenriBontenbal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: