Nederland krijgt niet zomaar nieuwe energie

Op 27 januari gooide de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer 45.939 handtekeningen zonder pardon in de prullenbak. De brave burgers die hun steunbetuiging aan het burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ gaven, werden als kleine kinderen in de hoek gezet. Want het burgerinitiatief voldeed niet aan de voorwaarden. Helaas pindakaas.

Dat het initiatief niet in behandeling is genomen, mag niet verbazen. De voorzitter van de Commissie, VVD-politica Helma Nepperus, noemde de klimaatconferentie in Kopenhagen een circusvoorstelling en het verbod op de gloeilamp onzin. De criteria op basis waarvan een burgerinitiatief wordt beoordeeld, zijn daarnaast boterzacht. De commissie geeft in haar verslag aan dat het burgerinitiatief wordt afgewezen, omdat het onderwerp de afgelopen twee jaar al eens is behandeld in de Tweede Kamer. Urgente problemen mogen blijkbaar niet te vaak aan de orde komen.

Slechts respect voor de initiatiefnemers en de duizenden steunbetuigers zou voldoende moeten zijn om het initiatief in behandeling te nemen. Of besteedt de Tweede Kamer liever haar tijd aan leuke kamervraagjes? Bijvoorbeeld waarom SBS6 de exclusieve uitzendrechten van de huldiging van Oranje heeft? Waarom er geen verbod op vissenkommen komt? Is er winst gemaakt met de sms-jes van 60 cent per bericht in de finale van Op Zoek Naar Mary Poppins? Of de minister-president de onvrede in de videoclip ‘Kamervragen’ van Lange Frans en Baas B herkent? (Om nog maar te zwijgen over de honden-en-katten-politie.) Me dunkt dat ze in Den Haag nog wel een gaatje kunnen vinden voor de behandeling van het burgerinitiatief.

De initiatiefnemers lijken de handdoek al in de ring gegooid te hebben. Maar Nederland krijgt niet zomaar nieuwe energie, daarvoor moeten een groot aantal weerstanden overwonnen worden. De oproep om bij de Provinciale Statenverkiezingen vanwege deze afwijzing op de oppositie te stemmen, is daarom te makkelijk. De kracht van het initiatief zit juist in het partijoverstijgende karakter ervan. In (bijna) alle politieke partijen zijn er tientallen partijleden in commissies bezig draagvlak te creëren voor de noodzakelijke duurzame energietransitie, ieder vanuit de eigen politieke idealen.

Hoe verder met het burgerinitiatief? Bij de pakken neer zitten doet geen recht aan de 45.939 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet. De duurzaamheidscommissies van de verschillende politieke partijen stelden samen een manifest op. Waar het nu op aan komt is dat zij het manifest uitwerken en concretiseren in een aantal voorstellen, die opnieuw – desnoods één voor één – als burgerinitiatief worden ingediend. De vlieger van mevrouw Nepperus gaat dan niet meer op. De handtekeningen liggen klaar. Binnen de verschillende partijen moet vervolgens op de partijcongressen en bij de Kamerleden draagvlak worden gecreëerd. Het effect zou dan wel eens groter kunnen zijn dan een eenmalige behandeling van het burgerinitiatief in de Tweede Kamer.

Ik verwacht dus binnenkort een goed voorstel over het afbouwen van indirecte subsidies op fossiele energie, het hervormen van de energiebelasting en het invoeren van energiebelasting voor scheepvaart, luchtvaart en glastuinbouw. Daarnaast zet ik graag mijn handtekening onder een gebalanceerd voorstel om de externe, maatschappelijke kosten van vervuilende energie in de energieprijs door te berekenen.

Twitter, LinkedIn en Facebook maken revoluties mogelijk, zo hebben de afgelopen weken ons geleerd. Grote veranderingen komen vaak van onderaf. In de samenleving is er veel expertise aanwezig op het gebied van een duurzame energietransitie. Laten we – open-source – voorstellen maken, indienen en op deze manier laten zien, dat de écht creatieve voorstellen niet in Den Haag worden bedacht, maar in de samenleving zelf. En dat is wat het kabinet Rutte toch precies wil?

(Deze column verschijnt in het volgende nummer van het vakblad Energie+, http://www.energieplus.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: