GroenLinks wil een referendum, maar alleen over kernenergie

GroenLinks wil de bouw van een nieuwe kerncentrale eerst voorleggen aan de Nederlandse bevolking door middel van een referendum en heeft daarvoor een initiatiefwet opgesteld. Het voorstel zou wel eens contraproductief kunnen zijn.

GroenLinks smeedt het ijzer graag als het heet is. Het nucleaire drama in Japan heeft de publieke opinie over de wenselijkheid van kernenergie een nieuwe wending gegeven. Het debat over kernenergie is weer in alle hevigheid opgelaaid. Terecht worden opnieuw vraagtekens gezet bij de noodzaak van een nieuwe kerncentrale. De verkiezingen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg leverde winst op voor de Groenen, mede dankzij de discussie over kernenergie in Duitsland. GroenLinks ziet graag dezelfde beweging in ons eigen land.

Uit een peiling van Maurice de Hond net na de ramp in Japan bleek dat er evenveel voor- als tegenstanders van kernenergie zijn. In de Tweede Kamer gokt GroenLinks op de steun van de PVV. Uit dezelfde peiling bleek immers dat de voorstanders van kernenergie vooral bij de VVD en het CDA zitten. In de achterban van de PVV is het aantal tegenstanders groter dan het aantal voorstanders. GroenLinks wil van het momentum gebruik maken en door middel van een referendum een streep zetten door de plannen voor een nieuwe kerncentrale.

Het belangrijkste argument om geen referendum te willen, geeft GroenLinks echter zelf. Op het partijcongres van de partij in april 2010 werd een voorstel voor het invoeren van een referendum uit het verkiezingsprogramma geschrapt. Referenda versimpelen complexe problemen en horen niet thuis in een vertegenwoordigende democratie, aldus het congres. Het is vreemd dat GroenLinks nu toch met een referendum op de proppen komt.

Het is sterk de vraag of het instrument van een referendum het juiste middel is om het debat te sturen. Want laten we de Nederlandse bevolking ook beslissen over windturbines op land, CO2-opslag of de winning van onconventioneel gas? Leggen we de Nederlander ook de vraag voor of hij bereid is meer voor zijn energie betalen om een duurzame energietransitie mogelijk te maken? GroenLinks lijkt selectief gebruik te maken van het instrument. Dat is begrijpelijk, maar niet correct.

De vanzelfsprekendheid waarmee het kabinet inzet op kernenergie en nalaat de duurzame energietransitie in beleid vorm te geven, is verontrustend. Maar inzetten op een referendum over kernenergie lijkt niet de goede weg en kan zelfs contraproductief zijn. De discussie over de duurzame energietransitie is een complexe discussie en hoort dus in de Tweede Kamer gevoerd te worden door onze volksvertegenwoordigers. Wat blijft is de vraag of onze volksvertegenwoordigers voldoende kennis van zaken over deze onderwerpen hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: