Greenchoice geeft ‘gratis’ zonnepanelen weg

“Energiemaatschappij Greenchoice gaat gratis zonnepanelen uitdelen”, schrijft RTL op haar website. Met het ZonVast concept introduceert Greenchoice een financial leaseconstructie van zonnepanelen door consumenten. Een analyse.

Van het gratis uitdelen van zonnepanelen is natuurlijk geen sprake, maar dat heeft Greenchoice ook nergens beweerd. Greenchoice introduceert een financial leaseconstructie voor een beperkt aantal Greenchoiceklanten. Deze 500 klanten worden geselecteerd op basis van de geschiktheid van hun dak. Op kosten van Greenchoice installeert de Zonnefabriek een set zonnepanelen op het dak van de woning.

Greenchoice neemt als uitgangspunt een zonnestroominstallatie met een vermogen van 2.300 Wp en een opbrengst van 1950 kWh per jaar. Het systeem bestaat uit 10 zonnepanelen van ET-Solar, een omvormer van SMA en een montagesysteem van Schletter. De klant gaat een 20-jarig contract aan met Greenchoice voor de afname van de elektriciteit uit de zonnepanelen. Voor de elektriciteit die direct gebruikt wordt, betaalt de klant 20 jaar lang 23 cent per kWh. Voor de elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet ontvangt de klant geen vergoeding.

Greenchoice heeft voor zichzelf een aantal zekerheden ingebouwd. Zo wordt uitgegaan van een opbrengst van 1.950 kWh, ongeacht wat de zonnepanelen in werkelijkheid opleveren. Zonnepanelen die optimaal georiënteerd zijn op de zon kunnen echter meer dan 2.100 kWh per jaar opleveren. Maar als een systeem slecht functioneert of op onderdelen stuk is, betaalt de klant toch voor 1.950 kWh elektriciteit minus de teruggeleverde elektriciteit.

Rekenvoorbeeld 1. Afnemer wekt 1.950 kWh elektriciteit op, verbruikt daarvan 1.000 kWh en levert 950 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Afnemer betaalt dan 1.000 x 0,23 = € 230 per jaar. Dit bedrag was afnemer ook kwijt geweest bij het afnemen van ‘gewone’ elektriciteit. Stijgt de elektriciteitsprijs, dan is de afnemer in het voordeel.

Rekenvoorbeeld 2. Afnemer wekt 1.950 kWh elektriciteit op, verbruikt daarvan 450 kWh en levert 1500 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Afnemer betaalt dan 450 x 0,23 = € 103,50 per jaar. Dit bedrag was afnemer ook kwijt geweest bij het afnemen van ‘gewone’ elektriciteit. Stijgt de elektriciteitsprijs, dan is de afnemer in het voordeel.

Rekenvoorbeeld 3. Afnemer wekt 1.450 kWh elektriciteit op, verbruikt daarvan 1.000 kWh en levert 450 kWh terug aan het elektriciteitsnet. Afnemer betaalt dan 1.500 x 0,23 = € 345 per jaar. Dit bedrag was afnemer niet kwijt geweest bij het afnemen van ‘gewone’ elektriciteit en dit is te wijten aan disfunctioneren van de installatie.

Voordelen

De voordelen van het Zonvastconcept zijn helder: de consument hoeft de investering in de installatie niet op zich te nemen en neemt 20 jaar elektriciteit af voor een vast tarief van 23 cent per kWh. Over 20 jaar kan de elektriciteitsprijs met 80% zijn gestegen tot bijna 42 cent per kWh. De consument betaalt dan fors minder voor een deel van zijn elektriciteitverbruik.

Nadelen

Elk voordeel heb z’n nadeel. Als de consument niet hoeft te investeren, dan moet Greenchoice dat doen. Daar betaalt de consument als tegenprestatie de financieringskosten voor. Als de installatie daarnaast niet voldoende oplevert, dan betaalt de consument daarvoor de rekening. Om dat te voorkomen maakt Greenchoice een selectie van woningen die het meest geschikt zijn. Als echter door schade het systeem minder goed functioneert, kan Greenchoice daarvoor niet aansprakelijk worden gesteld. Het is dus van groot belang dat de consument zelf de opbrengsten van de installatie in de gaten houdt.

Opbrengstgarantie en vervanging omvormer

Er zijn nog een aantal onduidelijkheden in het concept. De woningeigenaar wordt juridisch eigenaar van de installatie en Greenchoice wordt economisch eigenaar. De woningeigenaar is zelf verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud. De installateur geeft bepaalde garanties af, maar onduidelijk is of hier ook sprake is van een opbrengstgarantie. Daar lijkt geen sprake van te zijn. Daarnaast is niet duidelijk wie moet herinvesteren in de omvormer als die stuk gaat (die gaat geen 20 jaar mee). Het zou vervelend zijn als de consument na 5 of 10 jaar geconfronteerd wordt met deze kostenpost.

Andere energieleverancier

Na 5 jaar mag worden overgestapt naar een andere energieleverancier, maar daar zitten nadelen aan. Er zijn dan twee opties: 1) de installatie overkopen, of 2) jaarlijks 1.950 kWh à 23 cent afrekenen plus de administratiekosten van € 60,-. Deze administratiekosten maken de keuze voor het overkopen meer voor de hand liggend.

Wat verdient Greenchoice aan deze actie?

Wie de rekenmodule op de website van de Zonnefabriek invult en aangeeft dat er 18 vierkante meter dakoppervlakte beschikbaar is en maximaal 10 panelen mogen worden geplaatst, zal als resultaat een systeem van 2.300 Wp vinden met een prijs van ten minste € 8.161,-. In de voorwaarden staat: “De Deelnemer kan voor het eerst na 5 jaar de overeenkomst opzeggen/afkopen. Dit gaat door betaling van de startwaarde van € 7.920,- minus de waarde vermindering van € 33,- per maand. De Deelnemer neemt op dat moment feitelijk de installatie over.” Greenchoice zal met de Zonnefabriek een korting hebben afgesproken, waardoor de totale kosten van de investering € 7.920,- bedraagt of minder.

Als we uitgaan van de kostprijs van € 7.920,- voor 2.300 Wp, dan komt dat neer op een prijs van 3,44 €/Wp. Dat is een gemiddelde prijs: er zijn aanbieders die het (een stuk) goedkoper kunnen installeren en er zijn er die er (fors) meer voor vragen. Als de consument zelf investeert in deze installatie, dan verdient hij het systeem in minder dan 18 jaar terug bij een elektriciteitsprijs van 23 cent. Als de elektriciteitsprijs met 3% per jaar zou stijgen in de komende 20 jaar, dan zou de installatie zich in minder dan 13 jaar terugverdienen.

In het Zonvastconcept betaalt Greenchoice de installatie en ontvangt daar maximaal € 448,50 per jaar voor terug. Als de consument elektriciteit teruglevert aan het net, hoeft Greenchoice daarvoor niet te salderen en ontvangt deze elektriciteit ‘voor niets’. Deze elektriciteit kan worden doorverkocht, maar daarvoor ontvangt Greenchoice geen 23 cent, maar circa 8 cent. De energiebelasting en de BTW moet immers nog verrekend worden. Het voordeel dat Greenchoice, maar de consument niet kan benutten, is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit voordeel is ongeveer 10% van de investering. Wie zich waagt aan een berekening zal snel merken dat Stichting Doen niet voor niets aan het project deelneemt. Zonder de bijdrage van deze stichting zou het project niet mogelijk zijn. Greenchoice wordt er dus niet rijk van. Het doel is om de constructie in de markt te zetten en zichzelf zichtbaar te maken als groene energieleverancier.

Conclusie

Met de actie Zonvast zet Greenchoice een nieuw concept in de markt waarop lang is gewacht. De consument die niet bereid of in staat is de investering zelf te dragen, kan gebruik maken van deze leaseconstructie. De consument zal er niet rijk van worden en Greenchoice ook niet. Maar de eerste stap naar een grootschalige uitrol van zonne-energie in Nederland is hiermee gezet door deze vooruitstrevende energieleverancier en haar vooruitstrevende klanten.

Over de actie:

http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/met-zon/ZonVast

Paneelspecificaties zijn te vinden op:

http://www.zonnefabriek.nl/diverse-zonnepanelen.html

De voorwaarden zijn te downloaden op:

http://www.zonnefabriek.nl/bestanden/Algemene%20voorwaarden%20ZonVast.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: