Hebben zonnestroomproducenten teveel energiebelasting betaald?

In mijn vorige blog stelde ik de vraag of onbeperkt salderen door energieleveranciers is toegestaan. De aanleiding van deze blog was de aankondiging van energieleverancier Atoomstroom onbeperkt te gaan salderen bij haar klanten. In de blog kom ik tot de conclusie dat op basis van de wetteksten onbeperkt salderen is toegestaan. Deze ontdekking heeft echter vergaande, onvoorziene consequenties!

Waarom is onbeperkt salderen toegestaan? In de Elektriciteitswet staat dat energieleveranciers verplicht zijn te salderen tot 3.000 kWh. In deze wet staat echter niet wat zij op vrijwillige basis mogen salderen. In de Wet Belastingen op Milieugrondslag staat dat Energiebelasting moet worden betaald over het positieve saldo van de geleverde elektriciteit minus de teruggeleverde elektriciteit. Op basis van deze wetteksten is de conclusie dat onbeperkt salderen is toegestaan. Nu en in het verleden.

Dat laatste zou wel eens voor problemen kunnen zorgen. Want de volgende vraag wordt nu interessant: hebben de energieleveranciers niet onnodig of ten onrechte teveel energiebelasting bij de grotere producenten van zonnestroom elektriciteit geïnd? De energieleveranciers willen maar beperkt salderen omdat zij niet dezelfde terugleververgoeding willen geven als zij aan leveringstarief in rekening brengen. Er wordt dan immers niet genoeg aan de klant verdiend. De wet verplicht hen echter een beperkte hoeveelheid elektriciteit te salderen. De wet zegt echter niet dat het onbeperkt salderen van de energiebelasting – los van het salderen van het leveringstarief – niet is toegestaan.

Een voorbeeld kan deze (misschien ingewikkelde) redenering illustreren. Agrariër Janssen is kleinverbruiker, heeft een elektriciteitsverbruik van 50.000 kWh per jaar en wekt met zonnepanelen op het dak van zijn schuur ook 50.000 kWh per jaar aan groene stroom op. We gaan er voor het gemak vanuit dat deze elektriciteit in z’n geheel aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en op een ander moment weer aan het net wordt ontrokken (geen directe benutting). De energieleveranciers gingen (tot op heden) als volgt te werk.

Janssen mag salderen tot 5.000 kWh en dus rekent het energiebedrijf 50.000 – 5.000 = 45.000 af op basis van het leveringstarief, inclusief energiebelasting (EB) en BTW. Laten we aannemen dat het leveringstarief 9 cent is, de EB voor de eerste 10.000 kWh € 0,1121 per kWh en voor de overige kWh € 0,0408 per kWh. Over beide (leveringstarief + energiebelasting) wordt BTW van 19% berekend. Voor dat deel van de teruggeleverde elektriciteit dat niet gesaldeerd mag worden, wordt een terugleververgoeding van 8 cent gegeven. Janssen moet volgens deze berekeningswijze € 3.568,81 per jaar aan de energieleverancier betalen.

Maar de Wet Belastingen op Milieugrondslag verplicht slechts energiebelasting te betalen over het positieve saldo van de geleverde elektriciteit minus de teruggeleverde elektriciteit en die is het geval van Janssen gelijk aan nul. Janssen betaalt dus onnodig teveel energiebelasting, namelijk € 3.033,31 per jaar. De energierekening van Janssen zou dus geen € 3.568,81, maar € 535,50 moeten bedragen!

De grote vraag is dus: waarom hebben de energieleveranciers dit belastingvoordeel niet doorberekend aan de klant, maar de klant teveel energiebelasting laten betalen? De volgende vraag is: is dit bewust of onbewust gebeurd? Ik vermoed het laatste, maar sluit het eerste niet uit. De derde vraag is: als dit bewust is gedaan, is de energiebelasting afgedragen aan de Belastingsdienst of heeft de energieleverancier het bedrag in eigen zak gestoken?

Als het bovenstaande klopt, dan zal het niet lang duren of de eerste eigenaar van een groot aantal zonnepanelen gaat de teveel betaalde belasting terugvragen aan de energieleverancier of de Belastingdienst. Ik ben benieuwd hoe dat afloopt!

PS1. Als ik er naast zit in deze blog (redenering, berekening, uitgangspunten), hoor ik dat graag!

PS2. Positief geredeneerd: energieleveranciers kunnen grootschalige installatie van zonnepanelen stimuleren door de energiebelasting niet meer door te berekenen (ook al willen ze niet dezelfde terugleververgoeding betalen als het leveringstarief).

PS3. Agrariër Jan van Dijk uit de Tros Radar uitzending lijkt me een goede kandidaat voor een ‘pilot teruggaaf energiebelasting’. Levert weer een nieuwe uitzending op!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: