Het probleem van kernenergie is het probleem van fossiele energie

Als energieconsultant en burger wil ik graag een ferm standpunt innemen over kernenergie. Je bent immers voor of tegen: of je staat op de Dam met een zwartgeel bord te toeteren of je bent klant bij Atoomstroom. Maar mij lukt het niet een ferm standpunt in te nemen. Ik mis de context. 

Het lijkt zo simpel. Kernenergie is niet nodig, zo stellen de tegenstanders. Nederland wordt het komende decennium exporteur van elektriciteit, dus deze extra capaciteit is niet nodig, aldus Liesbeth van Tongeren. Voor kernafval is daarnaast nog geen oplossing gevonden, weet Diederik Samsom. Kernenergie past niet bij de menselijke maat, zo stelt Wubbo Ockels. De ecologische en maatschappelijke schade van de kernrampen is onbeschrijfelijk, beschrijft de Australische fysicus en dokter Helen Caldicott.

Maar er is ook een andere kant. Kernenergie is nodig als tussenstap in de transitie naar een hernieuwbare energievoorziening, aldus minister Verhagen. Liever radioactief afval onder de grond dan koolstofdioxide in de lucht, vindt René Leegte. Nul risico bestaat niet, maar dat geldt ook voor de industrie in de Botlek, brengt Elbert Dijkgraaf naar voren. De angst voor straling is misschien wel schadelijker dan de straling zelf, stellen stralingsdeskundigen Lukas Stalpers en Klaas Franken.

De discussie tussen voor- en tegenstanders van kernenergie zit in een impasse. Het lukt mij niet hierin partij te kiezen, omdat ik de context mis. Het probleem is immers dat we onze energiehonger stillen met risicovol, milieuvervuilend en maatschappelijk ontwrichtende energiewinning. En dat we – collectief – wegkijken.

Want laten we niet vergeten dat ook Nederlandse energiebedrijven ‘bloedkolen’ importeren uit Zuid-Afrika en Colombia, waar ernstige milieuvervuiling en grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Laten we ook niet vergeten dat we onze benzine deels te danken hebben aan de winning van olie in de Nigerdelta en gepaard gaat met grote milieuschade, aanslagen, ontvoeringen en sabotage. Over de winning van onconventioneel gas druppelen inmiddels ook verontrustende berichten binnen. En dan hebben we de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen voor het klimaat en de volksgezondheid nog niet eens beschreven.

Het probleem van kernenergie is het probleem van de hele fossiele energievoorziening. Voor radioactief afval is nog geen oplossing gevonden, maar voor de uitstoot van broeikasgassen evenmin. Met beide vormen van afval zitten we nog eeuwen opgescheept. Wat op dit moment nodig is, is een langetermijnvisie voor de transitie naar een duurzame energievoorziening in2050. Indit plan moet beschreven zijn welke doelstellingen gehaald moeten worden en welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Windenergie, zonne-energie, aardwarmte, waterkracht: op deze technieken moeten we vol inzetten. De bouw van gas- en warmtekrachtcentrales, het meestoken van biomassa in kolencentrales, de ontwikkeling van zuinige verbrandingsmotoren: dit zijn tussenstappen in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Of kernenergie als tussenstap nodig is of uiteindelijk de duurzame energietransitie alleen maar vertraagt: laten we die vraag aan de experts – dat zijn meestal niet onze parlementariërs of ministers – overlaten.

In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen om te komen tot zo’n langjarig Energietransitieakkoord. Het succes van een dergelijk akkoord zal ervan afhangen of Den Haag bereid is zich goed te laten informeren, een eerlijk speelveld te creëren, voor vervuiling te laten betalen, te stoppen met indirecte subsidies op fossiel en de keuze te maken voor de spelers van morgen.

Ben ik voor of tegen kernenergie? Ik ben hartstochtelijk voor een snelle transitie naar een duurzame energievoorziening.

(Deze column verschijnt begin juni in het tijdschrift Energie+, http://www.energieplus.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: