Energieleveranciers: saldeer minstens onbeperkt de energiebelasting!

Waarom benutten energieleveranciers de mogelijkheid om energiebelasting te salderen niet? In twee vorige blogs heb ik uitgelegd dat onbeperkt salderen – als eerste door Atoomstroom in de voorwaarden opgenomen – volgens de wet mogelijk is. Daarnaast heb ik de vraag gesteld of energieleveranciers niet ten onrechte energiebelasting in rekening brengen bij producenten van duurzame elektriciteit. Om de trilogie over onbeperkt salderen compleet te maken, beschrijf ik in deze blog de mogelijkheid om ‘onbeperkt energiebelasting salderen’.

[Deze blog is moeilijk te begrijpen als je deze en deze blog niet gelezen hebt.]

Het belangrijkste deel van de energierekening van een kleinverbruiker bestaat uit de leveringskosten van energie. De afnemer betaalt naast vastrecht en kosten voor netbeheer een prijs per geleverde kWh elektriciteit. Dit leveringstarief bestaat uit drie componenten: leveringstarief, energiebelasting en BTW. De BTW van 19% wordt geheven over het leveringstarief en de energiebelasting. (Je betaalt dus belasting over belasting.) De energiebelasting is afhankelijk van de totale afname van energie. Boven een afname van 10.000 kWh betaalt de afnemer minder energiebelasting per kWh. Het leveringstarief is niet afhankelijk van het afgenomen volume. (Waarom eigenlijk niet?)

Energieleveranciers zijn verplicht 3.000 kWh te salderen. In de praktijk hanteren zij een grens van 5.000 kWh – de eindeloze trammelant met saldeerproblemen daargelaten. Salderen boven deze grens is aan de meeste energieleveranciers niet besteed, omdat ze niet graag dezelfde prijs betalen aan lokale energieproducenten als zij zelf in rekening brengen. Dat is begrijpelijk, want deze elektriciteit moet weer voor dezelfde prijs doorverkocht worden. (Of het naast begrijpelijk ook noodzakelijk is, is een andere vraag.) De energieleveranciers kunnen boven de salderingsgrens echter het voordeel van het salderen van de energiebelasting en de BTW wél aan de verbruiker/producent doorberekenen.

Voorbeeld. Op dit moment geeft een energieleverancier een terugleververgoeding van 7 cent voor teruggeleverde elektriciteit die niet gesaldeerd wordt. De energieleverancier is niet bereid de kale stroomprijs van 9 cent helemaal te vergoeden. De energieleverancier kan echter wel de energiebelasting salderen. Als het verbruik onder de 10.000 kWh per jaar ligt, bedraagt dit 11 cent. Dat betekent dat de energieleverancier 18 cent (ex BTW) zou kunnen vergoeden voor teruggeleverde elektriciteit, in plaats van 7 cent (zoals nu het geval is).

Kortom, energiebedrijven hoeven hun eigen leveringstarief niet te salderen om toch de energiebelasting te kunnen salderen. Door op deze manier te werk te gaan kunnen ook de wat minder vooruitstrevende energieleveranciers de energietransitie een handje helpen. Of zij daartoe echt bereid zijn, ik help het ons hopen…

PS. (cliffhanger) In een volgende blog zal ik ingaan op salderen en smart grids. Iedereen kan op z’n klompen aanvoelen dat daar problemen gaan ontstaan. Ook zal ik ingaan op de vraag hoe energieleveranciers op een moderne manier elektriciteit bij de klant in rekening kunnen brengen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: