Update: regeling SDE+ 2011 gepubliceerd

Recent is de definitieve regeling SDE+ 2011 gepubliceerd in de Staatscourant. In een vorige blog heb ik de opzet van deze regeling reeds geanalyseerd. In deze blog komt een aantal details aan de orde die nog niet eerder bekend waren.

Agentschap NL heeft een factsheet geschreven waarop de uitgangspunten van de SDE+ nog eens beknopt worden toegelicht. Terecht schrijft Agentschap NL: “de SDE richt zich op bedrijven en (non-profit)instellingen die duurzame energie willen produceren”. Voor de consument biedt de SDE+ weinig tot niets.

Belangrijke details

 • De minister verdeelt het totale budget van 1,5 miljard euro dat aan beschikkingen in 2011 kan worden toegekend, gelijk over hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbaar gas, maar laat de mogelijkheid open om met deze budgetten te schuiven op het moment dat één van beide overtekend is.
 • Per categorie productie-installaties kan in 2011 per adres waarop een productie-installatie wordt geplaatst maximaal één aanvraag worden ingediend. Dit is bedoeld om te voorkomen dat dezelfde productie-installatie in verschillende fases wordt ingediend. Het betekent echter ook dat twee identieke productie-installaties op hetzelfde adres (om wat voor reden dan ook) niet beide mogen worden ingediend.
 • In de regeling is (opnieuw) een basiselektriciteitsprijs per categorie vastgesteld. Deze basiselektriciteitsprijs is vastgesteld op tweederde van de lange termijn elektriciteitsprijs. Het subsidiebedrag wordt vastgesteld door het basisbedrag te verminderen met het correctiebedrag dat bestaat uit de elektriciteitsprijs of de basiselektriciteitsprijs. De basiselektriciteitsprijs vertegenwoordigt de laagste waarde van de elektriciteitsprijs waarmee zal worden gecorrigeerd.
 • Het aantal vollasturen per categorie productie-installaties is aangepast. Zo is, bijvoorbeeld, het maximaal aantal vollasturen waarvoor subsidie kan worden verkregen voor de categorie zon-PV verhoogd naar 1.000 (belangrijke aanpassing!).
 •  De openstelling van de verschillende fases is als volgt:
  – Fase 1: Projecten met een basisbedrag lager dan of gelijk aan € 0,09 /kWh of € 0,62 /Nm3 kunnen subsidie aanvragen van 1 juli tot 30 december, 17:00 uur.
  – Fase 2: Projecten met een basisbedrag lager dan of gelijk aan € 0,11 /kWh of € 0,76 /Nm3 kunnen subsidie aanvragen van 31 augustus, 17:00 uur, tot 30 december, 17:00 uur.
  – Fase 3: Projecten met een basisbedrag lager dan of gelijk aan € 0,13 /kWh of € 0,90 /Nm3 kunnen subsidie aanvragen van 31 oktober, 17:00 uur, tot 30 december, 17:00 uur.
  – Fase 4: Projecten met een basisbedrag lager dan of gelijk aan € 0,15 /kWh of € 1,04 /Nm3 kunnen subsidie aanvragen van 30 november, 17:00 uur, tot 30 december, 17:00 uur.

Zonne-energie

De categorie zon-PV komt in aanmerking voor de vrije categorie in alle fases. De installatie moet een minimaal nominaal vermogen van 15 kWp hebben. In de regeling wordt uitgegaan van een elektriciteitsprijs van € 0,046 per kWh (correctiebedrag).

Voor een installatie van 15 kWp is een oppervlakte van ca.110 vierkante meteraan zonnepanelen nodig. Deze installatie levert ongeveer 13.000 kWh per jaar op. Een aantal energieleveranciers heeft het onbeperkt salderen ingevoerd. De SDE+ mag gestapeld worden met andere fiscale regelingen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en Willekeurig afschrijven (WA). De SDE+ kan dus in bepaalde situaties interessant zijn voor een ondernemer met genoeg dakoppervlak. De SDE+ kan het extra zetje geven om een businesscase die nog net niet rendabel is, toch rendabel te krijgen.

Overigens is de eis dat zonnepanelen aan een bouwwerk worden bevestigd in de SDE+ vervallen. Weilandsystemen komen dus in aanmerking.

Tot slot. In paragraaf3.5 inde toelichting op de regeling staat: “In de SDE werd onderscheid gemaakt tussen zonne-energie systemen groter dan en kleiner dan 15 kWp. Voor kleinschalige systemen vervangt de geproduceerde elektriciteit de inkoop van elektriciteit voor de consumentenprijs. Het correctiebedrag van kleinschalige systemen is dan ook gebaseerd op de consumentenprijs, die rond de € 0,25 /kWh ligt. Het maximum basisbedrag in de SDE+ is € 0,15 /kWh. Met een correctiebedrag van rond de € 0,25 /kWh, wordt er dus per definitie geen subsidie uitgekeerd. Daarom kunnen kleinschalige zonne-energie systemen niet langer gesubsidieerd worden in de SDE+.” Deze redenering is nogal krom, want de regeling is zo bedacht dat kleinschalige zonne-energie niet in aanmerking komt, terwijl deze systemen vaak het meest rendabel zijn (vanwege het consumententarief).

Meer informatie:

Website SDE+ Agentschap NL: http://bit.ly/mNpPDa

Regeling aanwijzing categorieën duurzame energieproductie 2011: http://bit.ly/jmLkvx

Factsheet Uitgangspunten SDE+: http://bit.ly/jecIeO

Basisbedragen SDE+: http://bit.ly/mU3J4T

Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie: http://bit.ly/kONBe4

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: