Eneco Zonnestroom®

Zonne-energie kent een ruime belangstelling in Nederland. Elke subsidieregeling die zonnepanelen subsidieert, is binnen een dag overtekend. De actie Wij Willen Zon heeft de gemoederen flink beziggehouden. Onlangs introduceerde Greenchoice het Zonvast concept. Na de ‘doorbraak’ van onbeperkt salderen, komt ook Eneco met een pilot voor zonnestroom. Een analyse.

Het concept Eneco Zonnestroom® is eenvoudig. Eneco plaatst bij geïnteresseerde klanten een drietal zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van 585 Wp. De klant betaalt daar 10 jaar lang 20 euro per maand voor en dit bedrag wordt verrekend via het voorschotbedrag. Na 10 jaar zijn de zonnepanelen in bezit van de klant. De klant verdient de zonnepanelen terug door de elektriciteit die deze opwekken: circa 500 kWh per jaar en dat komt overeen met circa 110 euro per jaar.

De drie zonnepanelen zijn van het merk Solarfun (SF160, 195 Wp) en de omvormer van het merk StecaGrid 500. Eneco belooft alles te regelen: daktest, installatie, renteloze financiering, forse korting. Op de website is te lezen dat klanten van Eneco het systeem voor € 2.400,- krijgen. Dit is inclusief een eenmalige korting van € 200,- en een renteloze lening. Er zijn slechts 250 sets beschikbaar.

Financieel

Wordt de klant er financieel beter van? De klant betaalt gedurende de looptijd bij elkaar € 2.400,- voor een installatie van 585 Wp. Omgerekend is dat een investering van € 4,10 per Wp. Dat is een redelijke prijs voor een zonnestroominstallatie inclusief installatie, hoewel dit goedkoper kan. De installatiewerkzaamheden zijn voor een klein systeem altijd relatief hoog, waardoor de prijs in euro’s per Wp hoger is dan voor grotere systemen. Omdat het een klein systeem betreft, zijn de elektrotechnische ingrepen beperkt: het systeem kan eenvoudig met een stekker in het stopcontact worden aangesloten, zonder een extra groep aan te brengen. Navraag leert dat zelf installeren niet mogelijk is; het pakket wordt niet los aangeboden.

De klant betaalt per maand € 20,- aan Eneco en ontvangt circa € 9,- per maand aan vermeden elektriciteitskosten. Netto betaalt de klant per maand dus circa € 11,-. De eerste 10 jaar betaalt de klant dus vooral de zonnestroominstallatie af. Wanneer we rekenen met een elektriciteitsprijsstijging van 3% per jaar, dan is de zonnestroominstallatie terugverdiend na 17 jaar. Deze hoge terugverdientijd wordt vooral veroorzaakt door de grootte van het systeem. Grotere systemen verdienen zich sneller terug.

Productvoorwaarden

Zoals het gezegde luidt: the devil is in the details. In de productvoorwaarden staat een aantal belangrijke voorwaarden. Ik geef de belangrijkste letterlijk weer:

  • “Deelnemer verplicht zich de zonnepanelen voldoende te verzekeren, minimaal tegen de aanschafwaarde van € 2400,- bij een maatschappij naar eigen keuze.”
  • “Het gefinancierde bedrag is gebaseerd op standaard installatie; meerwerk en/of bijzondere wensen van Deelnemer bij de plaatsing van de zonnepanelen, komen voor rekening van Deelnemer. Deze extra kosten moeten separaat door deelnemer worden betaald aan het installatiebedrijf van Eneco dat de zonnepanelen plaatst.”
  • “Indien de Deelnemer ertoe besluit een andere leverancier te kiezen voor de levering van zowel elektriciteit en/of gas of warmte, is Eneco genoodzaakt, vanaf het moment van de overstap, de kosten van het rentevoordeel voor Deelnemer, vermeerderd met administratiekosten ad in totaal € 10,- per maand in rekening te brengen. Deelnemer ontvangt in dit geval voor de resterende maanden steeds een maandelijkse factuur ad € 30,- die telkens binnen 14 dagen na ontvangst door Deelnemer betaald dient te worden.”

Kortom, de kosten voor verzekering (gering) en extra montagewerkzaamheden zijn niet bij de prijs inbegrepen. Overstappen naar een andere leverancier is niet echt een optie, want dat kost de klant € 10,- per maand extra (administratiekosten en teruggave rentevoordeel).  Het is onduidelijk of je in plaats daarvan ook het systeem mag overkopen door het resterende bedrag te betalen (zoals bij de actie van Greenchoice wel mogelijk is na 5 jaar). Bij verkoop van de woning wordt die mogelijkheid immers wél geboden.

Conclusie

Het is positief te waarderen dat Eneco met een zonnestroomactie komt en op op die manier het aanbod van mogelijkheden om thuis zonnestroom op te wekken, vergroot. Eneco speelt met deze actie in op de behoefte van consumenten om zelf stroom op te wekken met eigen zonnepanelen. De consument wordt niet rijk van de aanbieding van Eneco (terugverdientijd > 17 jaar).  De actie is vooral bedoeld als service aan de klant (klantenbinding) en zal vooral aanslaan bij klanten die zelf niet het geld hebben om in één keer een grote zonnestroominstallatie aan te schaffen.

Heeft de klant echter wél het geld op de plank liggen, dan zou ik hem of haar aanraden een veel groter systeem te laten installeren, dat sneller is terugverdiend en dus rendabeler is. Eneco heeft aangeven bij een succesvolle pilot met vervolgacties te komen. Ik zou Eneco aanraden de volgende pilot op een andere manier in te richten, met meer voordeel voor de klant door grootschalige inkoop, goedkope financiering en een gunstige verrekening met het elektriciteitstarief.

Bronnen:

Het persbericht van Eneco is te vinden op: http://t.co/E2xsXfV

Op de website van Eneco is meer informatie te vinden: http://bit.ly/lh60ba

De voorwaarden zijn te vinden op: http://bit.ly/lsprJt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: