Grootverbruikers kunnen geen energiebelasting salderen

Hoe zit het met de energiebelasting en salderen voor grootverbruikers? Deze vraag is relevant in situaties waarin op daken van bedrijventerreinen grote zonnestroominstallaties worden geplaatst. Als deze panden een grootverbruikersaansluiting hebben, geldt de salderingsregeling voor kleinverbruikers uit de Elektriciteitswet uiteraard niet. Waar hebben grootverbruikers wel recht op?

Grootverbruikers – alle aansluitingen groter dan 3x80A – moeten hun tarieven en voorwaarden zelf onderhandelen met de energieleverancier. Dit geldt ook voor de voorwaarden en tarieven van teruggeleverde energie. De salderingsregeling geldt in ieder geval voor het leveringsdeel voor grootverbruikers niet.

Is een energieleverancier verplicht de door de grootverbruiker opgewekte groene stroom af te nemen en daarvoor een redelijke terugleververgoeding te geven? In artikel 95c van de Elektriciteitswet staat: “2. Een houder van een vergunning is verplicht een aanbod van een afnemer als bedoeld in het eerste lid tot teruglevering van door hem geproduceerde duurzame elektriciteit te aanvaarden. 3. Een houder van een vergunning betaalt de afnemer bedoeld in het eerste lid een redelijke vergoeding voor door hem aan het net geleverde duurzame elektriciteit.” De afnemer in het eerste lid betreft de kleinverbruiker. Een dergelijk wetsartikel is er niet voor de grootverbruiker. Dus of een grootverbruiker duurzame elektriciteit mag terugleveren en welke prijs daarvoor betaald wordt, is een zaak van onderhandeling met de energieleverancier.

Hoe zit het met de energiebelasting voor grootverbruikers die, na overeengekomen te zijn met de energieleverancier, elektriciteit teruglevert aan het elektriciteitsnet? Is er voor grootverbruikers ook sprake van salderen van energiebelasting zoals bij kleinverbruikers? In artikel 50, lid 2, van de Wet Belastingen op Milieugrondslag staat: “Indien de verbruiker, bedoeld in het eerste lid, via een aansluiting elektriciteit op het distributienet heeft ingevoed ter zake waarvan artikel 31c, tweede lid, dan wel artikel 95c, derde lid, van de Elektriciteitswet 1998 wordt toegepast, is het eerste lid van toepassing op het positieve saldo van de via de aansluiting geleverde elektriciteit minus de via de aansluiting ingevoede elektriciteit.” De artikelen in de Elektriciteitswet waarnaar verwezen wordt, gaan over terugleveren door een kleinverbruiker. Een dergelijk wetsartikel is er niet voor grootverbruikers. Bij grootverbruikers is dus geen sprake van salderen van energiebelasting.

Samenvattend: een kleinverbruiker hoeft alleen energiebelasting te betalen over het positieve verschil tussen verbruik en teruglevering, terwijl de grootverbruiker energiebelasting betaalt over de geleverde elektriciteit ongeacht wat er aan duurzame elektriciteit wordt teruggeleverd. Waarom dit verschil?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: