Doet u mee met een Grieks Zonnestroomeiland?

De Griekse staat heeft veertig onbewoonde eilanden te huur voor een periode tot 50 jaar. De terreinen liggen dichtbij het vasteland en beschikken over een goede infrastructuur. Met de huuropbrengst moet de Griekse schatkist worden gevuld. Welke ondernemers durven het aan deze zonnige eilanden vol te zetten met zonnepanelen?

Het idee om buitenlandse bedrijven te laten investeren in Griekse zonne-energieprojecten is niet nieuw. Het Helios-project beoogt een investering van 20 miljard aan zonne-energieprojecten in Griekenland voor de realisatie van 10 GW aan zonne-energie. De elektriciteit kan verkocht worden aan andere landen. Na aanvankelijk enthousiasme van de Duitsers, zit het project nu in een moeilijke fase. De Duitsers investeren toch liever in de eigen duurzame energievoorziening. Ook is het Desertec-project een goede concurrent.

Toch is het een inspirerend idee om een aantal Griekse eilanden voor een deel te huren en daarop zonnepanelen te installeren. Het Griekse ‘Hellenic Republic Asset Development Fund’ heeft een shortlist gemaakt met eilanden variërend van 500.000 vierkante meter tot 3 miljoen vierkante meter. Stelt u zich voor een groep ondernemers en particulieren één eiland van 500.000 vierkante meter zou huren. (Ter vergelijking: het eiland Tiengemeten in de Haringvliet is 10,5 vierkante kilometer, dus 21 keer zo groot.) Op dit eiland laten zij een installatie van 10 MW aan zonnepanelen neerzetten. De installatie zelf circa 15 miljoen euro kosten (ordegrootte). Wat de kosten voor installatie, bouwrijp maken, grondhuur en het aanleggen van infrastructuur (elektriciteitsnet) zijn, moet verder worden onderzocht en zal bepalen of het project rendabel is.

Wat is de elektriciteitsopbrengst van dit project? In Griekenland is de zoninstraling circa 50% hoger dan in Nederland. Dat betekent dat een installatie van 10 MW op een Grieks eiland zo’n 13.500.000 kWh per jaar oplevert (het gemiddelde verbruik van circa 4.000 huishoudens). Griekenland kent een feed-in tarief voor zonnestroom van circa € 0,30 per kWh (exacte details niet bekend). Dat zou betekenen dat de vergoeding oploopt tot meer dan 4 miljoen euro per jaar. De terugverdientijd zou daarom goed binnen de 7 jaar kunnen liggen.

Naast de opwekking van zonne-energie zou het eiland ook voor andere duurzame energietechnieken (windenergie, getijdenenergie) kunnen worden benut of een deels recreatieve functie kunnen krijgen.

Als twintigduizend Nederlandse huishoudens of bedrijven elk 1.500 euro bij elkaar brengen, dan moet een gezamenlijk bedrag van 30 miljoen euro toch genoeg zijn voor het realiseren van dit Griekse Zonnestroomeiland? Wie pakt de handschoen op?

 

Meer informatie:

http://www.bloomberg.com/news/2012-09-12/greece-prepares-to-lease-40-uninhabited-islands-to-reduce-debt.html

http://www.allesoverzonnepanelen.nl/griekenland-wil-zonnestroom-aan-europa-leveren/

http://www.pv-tech.org/tariff_watch/greece

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: